Aparat stały a dieta
Aparat stały składa się z elementów, które przymocowane są tymczasowo do zębów za pomocą przeznaczonych do tego materiałów ( specjalne kleje i cementy). W celu uniknięcia awarii ( np. pęknięcia, zdeformowania drutu czy zerwania zamka), które mogą niepotrzebnie wydłużyć czas i koszty leczenia, konieczna jest zmiana niektórych nawyków żywieniowych.
Należy:
- unikać twardych pokarmów: twardych owoców, warzyw, orzechów, kabanosów, skórek chleba itp., preferować pokarmy papkowate, półpłynne i płynne
- twarde pokarmy przed spożyciem trzeba pokroić na mniejsze części
- nie wolno ogryzać kości np. kurczaka, odgryzać przednimi zębami jabłka czy brzoskwini, przed spożyciem owoców pestkowych trzeba wyjąć pestkę
- należy unikać pokarmów ciągnących się, łatwo przyklejających się do zębów (np. „krówki”, cukierki toffi, guma do żucia itp.)
- największy dyskomfort występuje podczas kilku pierwszych dni po zamontowaniu aparatu, mniejsze dolegliwości pojawiają się po aktywacji aparatu; w tym okresie gryzienie twardych pokarmów może sprawiać ból, dlatego wtedy najlepiej stosować miękką dietę
- estetyczne elementy aparatu (ligatury, zamki estetyczne) mogą przebarwić się w przypadku picia dużych ilości herbaty, kawy, czerwonego wina, soków, barwionych napojów, palenia tytoniu