Dieta z aparatem stałym

 

Aparat stały składa się z elementów, które przymocowane są tymczasowo do zębów za pomocą przeznaczonych do tego materiałów ( specjalne kleje i cementy). W celu uniknięcia awarii ( np. pęknięcia, zdeformowania drutu czy zerwania zamka), które mogą niepotrzebnie wydłużyć czas i koszty leczenia, konieczna jest zmiana niektórych nawyków żywieniowych. Należy:

  • unikać twardych pokarmów: twardych owoców, warzyw, orzechów, kabanosów, skórek chleba itp., preferować pokarmy papkowate, półpłynne i płynne
  • twarde pokarmy przed spożyciem trzeba pokroić na mniejsze części
  • nie wolno ogryzać kości np. kurczaka, odgryzać przednimi zębami jabłka czy brzoskwini, przed spożyciem owoców pestkowych trzeba wyjąć pestkę
  • należy unikać pokarmów ciągnących się, łatwo przyklejających się do zębów (np. „krówki”, cukierki toffi, guma do żucia itp.)
  • największy dyskomfort występuje podczas kilku pierwszych dni po zamontowaniu aparatu, mniejsze dolegliwości pojawiają się po aktywacji aparatu; w tym okresie gryzienie twardych pokarmów może sprawiać ból, dlatego wtedy najlepiej stosować miękką dietę

estetyczne elementy aparatu (ligatury, zamki estetyczne) mogą przebarwić się w przypadku picia dużych ilości herbaty, kawy, czerwonego wina, soków, barwionych napojów, palenia tytoniu